Τη φετινή χρονιά παρατηρήθηκαν ζημιές από το πράσινο σκουλήκι που σε ορισμένες περιπτώσεις μείωσαν σημαντικά την αναμενόμενη παραγωγή.
Η πληθυσμιακή εξέλιξη του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού (άρα και οι προκαλούμενες ζημιές στις βαμβακοφυτείες) κατά την νέα καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το μέγεθος του διαχειμάζοντος πληθυσμού τους.
Ως γνωστό το πράσινο σκουλήκι διαχειμάζει ως νύμφη εντός του εδάφους. Επομένως όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει και να εξέλθει από το έδαφος την άνοιξη τόσο το καλύτερο για την προστασία των νέων βαμβακοφυτειών. Για το σκοπό αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο να προβαίνουμε στις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις αμέσως μετά την συγκομιδή του βάμβακος ώστε να προκαλούμε ελαχιστοποίηση του αριθμού των διαχειμαζόντων εντόμων.
Τέτοιες καλλιεργητικές επεμβάσεις είναι η άμεση , μετά την συγκομιδή , στελεχοκοπή των βαμβακοφυτειών και ενσωμάτωση των υπολειμμάτων τους με όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι σε βάθος 20 - 25 εκατοστών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται πλήρης αναστροφή του εδάφους και πλήρης ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από την στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων με τα παρακάτω αποτελέσματα:
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρήση άλλων μέσων κατεργασίας του εδάφους όπως ρίπερ , καλλιεργητή , δισκοσβάρνας , κ.α. , αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι , δεν επιτυγχάνει αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο ελέγχου του πράσινου σκουληκιού.